Uwodzicielski sernik straciatella z wiśniami

2021-07-20
Uwodzicielski sernik straciatella z wiśniami
Autor: Shutterstock Sernik straciatella z wiśniami - pyszne i efektowne  połączenie smaków
łatwy
35 min
4

Uwodzicielski sernik straciatella to cudowna kombinacja smaków - delikatna masa serowa, kwaskowe wiśnie i kawałki czekolady w jednym. Ta kompozycja uwiedzie nie tylko sernikowych łasuchów.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • SPÓD:
  • 120 g biszkoptów
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • SERNIK:
  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Wiśnie wydrylować, odsączyć z nadmiaru soku na sicie. Obtoczyć je w mące ziemniaczanej.
  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z oboma rodzajami cukru, na puszysta masę. Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę.
  • Na schłodzony, czekoladowy spód wyłożyć wiśnie, zalać je masą sernikową.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 60 min. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki.
  • Wierzch sernika można pokryć polewą czekoladową z  tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką śmietanki kremówki.