Świąteczny sernik: niezawodny przepis na sernik, który nie opada [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]

Świąteczny sernik: niezawodny przepis na sernik, który nie opada [GALERIA ZDJĘĆ krok po kroku]

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Pyszny sernik w świątecznej odsłonie, dekorowany ciasteczkami, cukiereczkami i wstążką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Świąteczny sernik urzeka magią dekoracji i smakiem. Oto łatwy przepis na niezawodny sernik, który nigdy nie opada. To znaczy mnie nigdy nie opadł, a nie jestem wybitną cukierniczką. Jednak raz na jakiś czas wyciągam babciny przepis na sernik i nigdy mnie zawodzi. Polecam ten sprawdzony przepis na pyszny sernik nie tylko na święta! Zobacz przepis i poniżej galerię zdjęć krok po kroku! 

Składniki

  • 150 g ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive

  • 1/2 łyżki masła lub margaryny do przygotowania tortownicy

  • 500 g twarogu mielonego, na sernik

  • 5 jaj rozmiar M

  • 200 g cukru 

  • 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej (lub margaryny)

  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub skórką cytrynową

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • tortownica o średnicy 20 cm

  • do dekoracji:

  • lukier utarty z 1 szklanki cukru pudru, 1 łyżki soku cytrynowego i 2 łyżek wrzątku

  • cukiereczki, gwiazdki, perełki

  • ciasteczka w kształcie choinki lub pierniczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortownicę posmarować masłem. Na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka. Odstawić. 

  • Jaja wybić, rozdzielić na białko i żółtka.

  • Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią oraz solą na puszystą masę.

  • Do żółtek dodać twaróg i ucierać do uzyskania jednolitej masy.

  • Dodać masło pokrojone na kawałki oraz proszek do pieczenia i ucierać do wymieszania.

  • W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę.

  • Do masy twarogowej dodać pianę z białek. Dodawać w trzech porcjach. Lekko wymieszać.

  • Masę przelać do formy na przygotowany spód. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 50 minut. 

  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić sernik w formie i jeszcze gorący polać lukrem. Wierzch posypać gotowymi cukiereczkami i ozdobami.  Pozostawić do ostygnięcia. 

  • Ostudzony sernik przełożyć na paterę, przybrać ciasteczkami, obwiązać wstążką.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).