Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - sprawdzony przepis

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik na kruchym cieście warto jeszcze polukrować i udekorować

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sernik to klasyka ciast świątecznych - i klasyka w polskiej kuchni. Tym razem prezentujemy sprawdzony przepis na sernik z mlekiem w proszku, na kruchym cieście. Warto go przygotować, bo świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje.

Składniki

  • Kruchy spód:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko 100 g masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu

  • 1 szklanka cukru

  • 5 jajek

  • 1 szklanka mleka w proszku

  • 2 budynie waniliowe

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

  • Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej

  • 100 g czekolady białej

  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę pszenną przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wylepić nim dno blaszki 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

  • Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15 minut.

  • W tym czasie można przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek.

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i przesiane mleko w proszku. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku turach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek - bez użycia miksera, szpatułką.

  • Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.

  • Śmietankę kremówkę dobrze podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Czekolady połamać i wrzucić do dwóch miseczek. Zalać po połowie gorącą śmietanką i dokładnie połączyć. Przestudzonymi czekoladami polać wierzch sernika.

Ocena: 4