Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sernik na kruchym cieście warto jeszcze polukrować i udekorować
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Sernik to klasyka ciast świątecznych - i klasyka w polskiej kuchni. Tym razem prezentujemy sprawdzony przepis na sernik z mlekiem w proszku, na kruchym cieście. Warto go przygotować, bo świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje.
Składniki
Kruchy spód:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 jajko 100 g masła
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mleka w proszku
2 budynie waniliowe
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę pszenną przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wylepić nim dno blaszki 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie można przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i przesiane mleko w proszku. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku turach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek - bez użycia miksera, szpatułką.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
Śmietankę kremówkę dobrze podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Czekolady połamać i wrzucić do dwóch miseczek. Zalać po połowie gorącą śmietanką i dokładnie połączyć. Przestudzonymi czekoladami polać wierzch sernika.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką