Wielkanocny sernik robię jak Ewa Wachowicz. Sekretem jego smaku są te 2 składniki

Dieta wegetariańska
Święta wielkanocne zbliżają się coraz szybciej. Dlatego jeżeli jeszcze nie macie przepisu na pyszny i efektowny sernik, koniecznie sprawdźcie, jak piecze go Ewa Wachowicz. Jej sernik z białą czekoladą i kajmakiem to doskonały deser na Wielkanoc i nie tylko. Przepis Ewy nie jest trudny, a sernik z tymi dwoma dodatkami dosłownie rozpływa się w ustach.
Z czego Ewa Wachowicz robi wielkanocny sernik?
Miss Polski znana jest ze swoich prostych przepisów, które zawsze się udają. Nie inaczej jest z pysznym sernikiem na święta wielkanocne. Do jego przygotowania Ewa wykorzystuje proste i łatwo dostępne składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i markecie. W okresie przedświątecznym można dostać je w promocyjnych cenach.
Lista składników niezbędnych do przygotowania wielkanocnego sernika Ewy Wachowicz została podzielona na trzy części:
- składniki do spodu – herbatniki, masło, orzechy pistacjowe
- składniki do masy serowej – ser, serek mascarpone, biała czekolada, jajka, cukier i cukier z wanilią, sok i skórka otarta z cytryny, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc.
- składniki do polewy i dodatki – masa kajmakowa w puszce, lukier cytrynowy, prażone migdały, kandyzowana skórka cytrynowa
Jak Ewa Wachowicz robi wielkanocny sernik?
Ewa Wachowicz potrafi zaskakiwać swoimi autorskimi przepisami. Najlepszym tego przykładem jest właśnie ten znakomity sernik z dodatkiem białej czekolady i kajmaku. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu oraz dobry humor, a sernik wielkanocny według przepisu Miss Polski uda się za pierwszym razem.
Jak więc zrobić pyszny sernik z białą czekoladą i kajmakiem według przepisu Ewy Wachowicz? Postępując według tego przepisu, wypiek uda się za pierwszym razem i zrobi błyskawiczną karierę na wielkanocnym stole.
- 1. krok – przygotowanie kruchego spodu z herbatników
- 2. krok – przygotowanie masy serowej
- 3. krok – przelanie masy serowej na kruchy spód i upieczenie sernika w piekarniku
- 4. krok – udekorowanie sernika polewą kajmakową
Jak Ewa Wachowicz dekoruje wielkanocny sernik?
Pyszny domowy sernik z dodatkiem białej czekolady i polewą kajmakową to wyborne ciasto na Wielkanoc. Aby prezentowało się zjawiskowo i smakowało jeszcze lepiej, warto odpowiednio je udekorować. Ewa Wachowicz wykorzystuje prażone migdały i kandyzowaną skórkę cytrynową, a wielkanocne napisy tworzy za pomocą cytrynowego lukru. Do dekoracji sprawdzi się także starta gorzka czekolada, posiekane orzechy, sezonowe owoce i listki mięty.
SKŁADNIKI
- spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g roztopionego masła
- 2 garście zmielonych orzechów pistacjowych
Masa serowa:- 600 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szklanki - cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 5 jajek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- Polewa:
- 1/2 puszki masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
- dodatkowo:
- kandyzowana skórka cytrynowa
- prażone migdały
- lukier cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze zmielonymi pistacjami. Dodać roztopione masło i wymieszać.
- Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
- Ser zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny.
- Dodać roztopioną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia składników.
- Masę serową przelać na spód i wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 15 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wierzch sernika posmarować masą kajmakową i udekorować prażonymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową i lukrem.
- Podawać na deser na Wielkanoc i na inne okazje.