Wielkanocny sernik robię jak Ewa Wachowicz. Sekretem jego smaku są te 2 składniki

wielkanocny sernik Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz ma niezawodny przepis na wielkanocny sernik. Dosłownie rozpływa się w ustach.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Święta wielkanocne zbliżają się coraz szybciej. Dlatego jeżeli jeszcze nie macie przepisu na pyszny i efektowny sernik, koniecznie sprawdźcie, jak piecze go Ewa Wachowicz. Jej sernik z białą czekoladą i kajmakiem to doskonały deser na Wielkanoc i nie tylko. Przepis Ewy nie jest trudny, a sernik z tymi dwoma dodatkami dosłownie rozpływa się w ustach.

Z czego Ewa Wachowicz robi wielkanocny sernik?

Miss Polski znana jest ze swoich prostych przepisów, które zawsze się udają. Nie inaczej jest z pysznym sernikiem na święta wielkanocne. Do jego przygotowania Ewa wykorzystuje proste i łatwo dostępne składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i markecie. W okresie przedświątecznym można dostać je w promocyjnych cenach.

Lista składników niezbędnych do przygotowania wielkanocnego sernika Ewy Wachowicz została podzielona na trzy części:

  • składniki do spodu – herbatniki, masło, orzechy pistacjowe
  • składniki do masy serowej – ser, serek mascarpone, biała czekolada, jajka, cukier i cukier z wanilią, sok i skórka otarta z cytryny, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc.
  • składniki do polewy i dodatki – masa kajmakowa w puszce, lukier cytrynowy, prażone migdały, kandyzowana skórka cytrynowa

Jak Ewa Wachowicz robi wielkanocny sernik?

Ewa Wachowicz potrafi zaskakiwać swoimi autorskimi przepisami. Najlepszym tego przykładem jest właśnie ten znakomity sernik z dodatkiem białej czekolady i kajmaku. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu oraz dobry humor, a sernik wielkanocny według przepisu Miss Polski uda się za pierwszym razem.

Jak więc zrobić pyszny sernik z białą czekoladą i kajmakiem według przepisu Ewy Wachowicz? Postępując według tego przepisu, wypiek uda się za pierwszym razem i zrobi błyskawiczną karierę na wielkanocnym stole.

  • 1. krok – przygotowanie kruchego spodu z herbatników
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – przelanie masy serowej na kruchy spód i upieczenie sernika w piekarniku
  • 4. krok – udekorowanie sernika polewą kajmakową

Jak Ewa Wachowicz dekoruje wielkanocny sernik?

Pyszny domowy sernik z dodatkiem białej czekolady i polewą kajmakową to wyborne ciasto na Wielkanoc. Aby prezentowało się zjawiskowo i smakowało jeszcze lepiej, warto odpowiednio je udekorować. Ewa Wachowicz wykorzystuje prażone migdały i kandyzowaną skórkę cytrynową, a wielkanocne napisy tworzy za pomocą cytrynowego lukru. Do dekoracji sprawdzi się także starta gorzka czekolada, posiekane orzechy, sezonowe owoce i listki mięty.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 garście zmielonych orzechów pistacjowych

  • Masa serowa:
  • 600 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 szklanki - cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 5 jajek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  •  
  • Polewa:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • dodatkowo:
  • kandyzowana skórka cytrynowa
  • prażone migdały
  • lukier cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze zmielonymi pistacjami. Dodać roztopione masło i wymieszać.
  • Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
  • Ser zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny.
  • Dodać roztopioną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia składników.
  • Masę serową przelać na spód i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 15 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Wierzch sernika posmarować masą kajmakową i udekorować prażonymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową i lukrem.
  • Podawać na deser na Wielkanoc i na inne okazje.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej