Wielkanocny sernik robię jak Ewa Wachowicz. Sekretem jego smaku są te 2 składniki
                  Dieta wegetariańska
Święta wielkanocne zbliżają się coraz szybciej. Dlatego jeżeli jeszcze nie macie przepisu na pyszny i efektowny sernik, koniecznie sprawdźcie, jak piecze go Ewa Wachowicz. Jej sernik z białą czekoladą i kajmakiem to doskonały deser na Wielkanoc i nie tylko. Przepis Ewy nie jest trudny, a sernik z tymi dwoma dodatkami dosłownie rozpływa się w ustach.
Z czego Ewa Wachowicz robi wielkanocny sernik?
Miss Polski znana jest ze swoich prostych przepisów, które zawsze się udają. Nie inaczej jest z pysznym sernikiem na święta wielkanocne. Do jego przygotowania Ewa wykorzystuje proste i łatwo dostępne składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie i markecie. W okresie przedświątecznym można dostać je w promocyjnych cenach.
Lista składników niezbędnych do przygotowania wielkanocnego sernika Ewy Wachowicz została podzielona na trzy części:
- składniki do spodu – herbatniki, masło, orzechy pistacjowe
 - składniki do masy serowej – ser, serek mascarpone, biała czekolada, jajka, cukier i cukier z wanilią, sok i skórka otarta z cytryny, śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc.
 - składniki do polewy i dodatki – masa kajmakowa w puszce, lukier cytrynowy, prażone migdały, kandyzowana skórka cytrynowa
 
Jak Ewa Wachowicz robi wielkanocny sernik?
Ewa Wachowicz potrafi zaskakiwać swoimi autorskimi przepisami. Najlepszym tego przykładem jest właśnie ten znakomity sernik z dodatkiem białej czekolady i kajmaku. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu oraz dobry humor, a sernik wielkanocny według przepisu Miss Polski uda się za pierwszym razem.
Jak więc zrobić pyszny sernik z białą czekoladą i kajmakiem według przepisu Ewy Wachowicz? Postępując według tego przepisu, wypiek uda się za pierwszym razem i zrobi błyskawiczną karierę na wielkanocnym stole.
- 1. krok – przygotowanie kruchego spodu z herbatników
 - 2. krok – przygotowanie masy serowej
 - 3. krok – przelanie masy serowej na kruchy spód i upieczenie sernika w piekarniku
 - 4. krok – udekorowanie sernika polewą kajmakową
 
Jak Ewa Wachowicz dekoruje wielkanocny sernik?
Pyszny domowy sernik z dodatkiem białej czekolady i polewą kajmakową to wyborne ciasto na Wielkanoc. Aby prezentowało się zjawiskowo i smakowało jeszcze lepiej, warto odpowiednio je udekorować. Ewa Wachowicz wykorzystuje prażone migdały i kandyzowaną skórkę cytrynową, a wielkanocne napisy tworzy za pomocą cytrynowego lukru. Do dekoracji sprawdzi się także starta gorzka czekolada, posiekane orzechy, sezonowe owoce i listki mięty.
SKŁADNIKI
- spód:
 - 150 g herbatników maślanych
 - 100 g roztopionego masła
 - 2 garście zmielonych orzechów pistacjowych
 
Masa serowa:- 600 g twarogu
 - 250 g serka mascarpone
 - 2 tabliczki białej czekolady
 - 1/2 szklanki - cukru
 - 100 ml śmietanki 36%
 - 5 jajek
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - skórka otarta z cytryny
 - Polewa:
 - 1/2 puszki masy kajmakowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
 - dodatkowo:
 - kandyzowana skórka cytrynowa
 - prażone migdały
 - lukier cytrynowy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze zmielonymi pistacjami. Dodać roztopione masło i wymieszać.
 - Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
 - Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
 - Ser zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, śmietanką, sokiem i skórką z cytryny.
 - Dodać roztopioną czekoladę i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia składników.
 - Masę serową przelać na spód i wyrównać wierzch.
 - Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 15 minut.
 - Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Wierzch sernika posmarować masą kajmakową i udekorować prażonymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową i lukrem.
 - Podawać na deser na Wielkanoc i na inne okazje.