Sernik z malinowym musem: sprawdzony przepis

Sernik z malinowym musem: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny sernik z musem malinowym jest pyszny i bardzo dekoracyjny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Sernik na spodzie, który może być czekoladowy, ozdobiony malinowym musem warto przygotować na specjalne okazje. Ten sernik jest nie tylko pyszny, ale i elegancki w formie. Sprawdź, jak zrobić sernik z malinową polewą według sprawdzonej receptury. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boki i spód tortownicy (średnica 25 cm) obłóż dokładnie folią aluminiową. Zagotuj wodę w czajniku.

  • Zmiksuj maliny. Przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek i dodaj cukier.

  • Utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę, następnie ubij jajko i roztop czekoladę. Jeśli nie lubisz kombinacji sera i czekolady - możesz przygotować spód bez niej

  • Połącz masę z masłem i cukrem z roztopioną, ostudzoną czekoladą. Dodaj mąkę i wymieszaj. Na koniec dodaj ubite jajko i wymieszaj.

  • Wlej masę czekoladową do tortownicy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 7 minut.

  • Do dużej miski włóż ser twarogowy, mąkę (3 łyżki) i serek mascarpone. Wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Dodaj pojedynczo jajka, dalej delikatnie miksując. Następnie dodaj śmietankę.

  • Przelej masę serową na upieczony spód. Na wierzch wyłóż mus malinowy. Zrób patyczkiem drewnianym zygzaki.

  • Tortownicę z sernikiem przełóż do głębokiego naczynia i wlej wodę z czajnika. Włóż ciasto w kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz kolejne 90 minut.

  • Ciasto studź stopniowo. Najpierw w wyłączonym piekarniku (10 minut), potem przy uchylonych drzwiczkach (10 minut), potem wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostudzenia.

  • Wyjmij ciasto z tortownicy i wstaw do lodówki na noc.

Ocena: 4