Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego
      2021-11-11
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Prosty przepis na sernik na zimno pozwoli ci szybko przygotować ten lubiany deser! Sernik na zimno z serka homogenizowanego może być podawany z truskawkami, brzoskwiniami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi albo mrożonymi. To deser, który może zrobić każdy! Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik na zimno.
SKŁADNIKI
- biszkopty (okrągłe lub podłużne)
 - 2 serki homogenizowane po 200 g
 - 1 galaretka agrestowa
 - 1 galaretka cytrynowa
 - 2 galaretki truskawkowe
 - owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.
 - Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).
 - Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.
 - W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
 - W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.
 - Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już ściągnięty, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki. Z kolei przystrojenie sernika owocami mrożonymi lub bardzo schłodzonymi znacznie przyspieszy tężenie galaretki. Tak przybrany owocami sernik zalewamy wystudzoną, lekko tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.
 - Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.
 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
    
    
    
    
Zamiast spodu z biszkoptów możemy przygotować spód z pokruszonych herbatników wymieszanych z 50 g roztopionego masła i mocno ubitych na dnie tortownicy. Taki spód jest mniej słodki i rozkosznie chrupiący.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami