Bajeczny sernik kokosowy na zimno - przepis na najlepsze Rafaello

Bajeczny sernik kokosowy na zimno - przepis na najlepsze Rafaello

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik kokosowy na zimno smakuje wprost obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ten sernik to mistrzostwo świata, idealnie kremowy, puszysty intensywnie kokosowy krem i chrupiący, słodki spód. A do tego deser przygotujesz szybko i bez pieczenia. Wystarczy mu chwila odpoczynku w lodówce.

Składniki

  • 150 g wafli kokosowych

  • 1 małe opakowanie serka mascarpone

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 2 puszki mleka kokosowego

  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Serek zmiksować z cukrem pudrem, po czym dodać mleko kokosowe i jogurt. Wymieszać.

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodawać do niej stopniowo krem, cały czas mieszając.

  • Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, przestudzić i dodawać do niej po trochu masę serową, wymieszać.

  • Wafelki pokruszyć i wyłożyć nimi spód blaszki, przykryć masą serową, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki na noc.

  • Wierzch ciasta można udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i malinami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,2