Serniczki lekkie jak puch: przepis na babeczki z twarogu i śmietany

2021-03-29
Serniczki lekkie jak puch: przepis na babeczki z twarogu i śmietany
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Serniczki lekkie jak puch to przepis na pyszne babeczki z twarogu i śmietany z dodatkiem kaszy manny. Doskonałe do kawy lub herbaty. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub z sosem owocowy. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g twarogu mielonego
  • 5 łyżek śmietany 30% tł.
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  •  masło i mąka pszenna do przygotowania foremek
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym na puszysta masę.
  • Do masy jajeczne dodać twaróg i zmiksować.
  • Dodać kaszę manną, śmietanę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • Foremki do babeczek lub formę na muffiny posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec 30 minut.
  • Serniczki ostudzić i dopiero wyjąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.