Rozkoszny sernik: kremowy i pyszny

Rozkoszny sernik: kremowy i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowy i pyszny sernik to najlepsze zakończenie rodzinnego posiłku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Serniki to nieomal nasza narodowa specjalność. Pieczemy je na okrągło przez cały rok. Uwielbiamy je do popołudniowej kawy. Podane na rodzinnym spotkaniu cudownie gaszą spory i kłótnie. Rozkosznie kremowy sernik zawsze znika w oka mgnieniu. 

Składniki

  • Na spód:

  • 2 szklanki okruchów ciasteczek typu digestive lub innych kruchych ciastek pełnoziarnistych

  • 0,3 szklanki cukru

  • 7 łyżek masła, stopionego

  • Na masę serową:

  • 1,15 kg pełnotłustego sera śmietankowego, trzykrotnie mielonego

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

  • 5 dużych jaj plus 3 żółtka, wszystko w temperaturze pokojowej

  • 0,5 szklanki śmietany 36%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą tortownicę posmaruj masłem. Owiń tortownicę folią aluminiową, aby była szczelna. 

  • W dużej misce połącz okruszki ciastek, cukier i stopione masło; dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tę mieszankę mocno uklep na dnie tortownicy.

  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 8 minut. Wyjmij tortownicę z pieca i odstaw do ostygnięcia.

  • Pora zająć się masą serową. W korpusie blendera o dużej mocy, robota kuchennego, miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania lub w bardzo dużej misce za pomocą miksera ręcznego utrzyj ser na puszystą, gładką masę. 

  • Dodaj cukier i wanilię, zmiksuj na jednolita masę, w razie potrzeby zeskrobując boki i dno miski. Dodaj jajka i żółtka, pojedynczo, intensywnie miksując po dodaniu każdego jajka. 

  • Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. 

  • Masę serową przelej do przygotowanej tortownicy z podpieczonym dnem. Wierzch wyrównaj szpatułką. 

  • Umieść formę z sernikiem w dużej brytfannie lub głębokiej formie.  Napełnij brytfannę gorącą wodą na wysokość 5-6 cm. 

  • Ostrożnie wstaw brytfannę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w spokoju na 45 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. 

  • Wyjmij ciasto z piekarnika i delikatnie przesuń nóż dookoła sernika, między tortownicą a ciastem. Sernik całkowicie ostudź, a następnie okryj go pergaminem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki, schładzaj go co najmniej 8 godzin.

  • Sernik można przechowywać w lodówce przez 5 dni. Można go również zamrażać. Szczelnie opakowany sernik można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące. Rozmrażać sernik w lodówce przez 12 godzin. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5