Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami

Przepyszna tarta serowa z suszonymi śliwkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta serowa ze śliwkami to symfonia smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tarta serowa z suszonymi śliwkami to znakomity deser, w którym idealnie komponuje się smak delikatnej i puszystej serowej masy z wyrazistym nadzieniem śliwkowym podkręconym alkoholem.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 150 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 żółtka

  •  

  • Nadzienie:

  • 300 g suszonych śliwek

  • 5 daktyli bez pestek lub 1 łyżka rodzynek

  • 1 kostka tłustego, białego sera

  • 100 g cukru

  • 3 jajka

  • 2 łyżki masła

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżka śliwowicy lub nalewki ze śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, dodać schłodzone, twarde masło i posiekać, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 60 min. Ciastem wylepić dno blaszki do tarty i piec 25 minut w temperaturze 200 st.C.

  • Śliwki i daktyle opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem i połową cukru wanilinowego. Masą posmarować wystudzone ciasto.

  • Ser zmielić i utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru wanilinowego na gładką masę. Z białek ubić pianę i dodać do sera, delikatnie wymieszać. Ser rozłożyć równomiernie na śliwkach.

  • Ciasto piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8