Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

2021-03-29
Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych
Autor: Shutterstock Rozpływający się w ustach sernik bez spodu i bez proszku do pieczenia
łatwy
30 min
4

Lwowski sernik z rodzynkami to pyszne ciasto - idealne na rodzinne spotkanie. Tradycyjny przepis na puszysty placek sernikowy przyda się każdemu. Sernik zawdzięcza swą puszystość dodatkowi kaszy manny i pianie z białek. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 40 g rodzynek
  • masło i mąka do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać świeżo zaparzoną herbatą. Odstawić na 20 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć i oprószyć mąką.
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C
  • Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  • Dodać kaszę manną, miękkie masło, skórkę z cytryny i odcedzone rodzynki. Wymieszać.
  • Dodać twaróg i wymieszać na jednorodną masę na średnich obrotach za pomocą miksera.
  • Biała ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  • Do ciasta dodać pianę i wymieszać delikatnie.
  • Ciastem napełnić foremkę lub blaszkę posmarowane masłem i oprószone mąką.
  • Wstawić do piekarnika i piec 50 minut.