Lekki sernik na zimno na spodzie z ciasteczek Digestive - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sernik na zimno to doskonały pomysł na odświętny deser o orzeźwiającym smaku. Można go szybko przygotować, bo nasz przepis oparty jest o gotowa, łatwo dostępne składniki. Zrobisz go nawet w dniu przyjścia gości, wymaga tylko schłodzenia przez 2-3 godziny.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 270 g (ok. 18-19 herbatników) McVitie's Digestive Original
- 75 g masła
- 800 g kremowego serka śmietankowego
- 2 żółtka (jajka średniej wielkości)
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g bitej śmietany
- starta skórka z jednej niepryskanej cytryny
- 250 g konfitury malinowej
- olej do natłuszczenia formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasteczka włóż do woreczka i szczelnie zamknij. Następnie rozdrobnij je, na przykład wałkiem. Roztop 75g masła i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przełóż na dno formy zatrzaskowej (26 cm Ø) posmarowanej olejem i dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 min.
- Teraz czas na masę serową. Serek śmietankowy delikatnie wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Mieszając, powoli dodawaj śmietankę. Masą posmaruj spód z pokruszonymi ciasteczkami i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny aż stężeje.
- Gotowe ciasto delikatnie oddziel od formy i przełóż na paterę. Lekko podgrzej konfitury, zamieszaj i równomiernie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Sernik schłodź i przechowuj w lodówce do momentu podania.