Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Elegancki sernik królewski: przepis na przepyszny i piękny sernik

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sernik przygotowany według tego przepisu jest delikatny i smaczny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 100 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Elegancki i efektowny sernik królewski to pyszne ciasto, które będzie idealnym deserem dla gości podczas uroczystych spotkań. Co więcej, przygotowanie tego sernika nie wymaga niesamowitych umiejętności!
Składniki
30 dag mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
25 dag masła
6 jajek
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kg twarogu na sernik
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę, 1 jajo, połowę masła, kakao, ¾ szklanki cukru i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce i wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie części.
Na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach (25x30cm) wyłożyć jedną cześć ciasta i wstawić do lodówki a drugą zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Do dużej misy przełożyć ser twarogowy, dodaj 5 jaj, resztę cukru, kilka kropel olejku waniliowego i połączyć składniki mikserem
Dodać 125g roztopionego masła i 2 łyżki mąki pszennej. Ponownie zmiksować składniki.
Masę wylać na spód ciasta.
Wyjąć pozostałą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut.
Polecamy też inne przepisy na serniki:
Sernik z masą makową - przepis na prosty seromakowiec
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą