Bezglutenowy sernik na zimno: przepis z serkiem ricotta
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Bezglutenowy sernik na zimno to przepis z wykorzystaniem serka ricotta. Aromatyczny orzechowy spód ciasta i chłodny orzeźwiający smak masy serowej. A do tego świeże sezonowe owoce. Czy może być lepszy deser na ciepłe popołudnie po słonecznym dniu? Osobiście uważamy, że nie.
Zobacz także: 20 przepisów na odświętne serniki
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
- 2 łyżki masła z orzechów ziemnych
- 1 łyżka kakao z Ghany
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Na masę sernikową:
- 500 g serka ricotta
- 50 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
- szczypta soli
- oraz
- sezonowe owoce jagodowe: truskawki, poziomki, jagody, borówki, maliny, jeżyny
- 2-4 liście bazylii
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, po pół godzinie odcedzić, zachowując wodę.
- Migdały, namoczone daktyle, kakao, jajko, masło orzechowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników. W trakcie miksowania ewentualnie dodać kilka łyżek wody z moczenia daktyli.
- Wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Wystudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
- Serek ricotta zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli. Sól podkreśla słodycz i można nieco ograniczyć cukier.
- Pod koniec mieszania dodać płynną czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszać.
- Następnie do masy serowej dodać bitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać.
- Masę serowo-śmietanową wyłożyć na wystudzony spód. Wygładzić powierzchnię i wstawić lodówki na 1 godzinę.
- Wierzch ozdobić świeżymi owocami, pokrojonymi w paseczki liśćmi bazylii, oprószyć cukrem pudrem i podawać od razu.