Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu szybko podbiją podniebienia domowników. Tak przygotowane kotlety schabowe będą miłą odmianą dla tradycyjnego podania schaboszczaka.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe, wycięte ze schabu środkowego
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka szałwii suszonej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, oprószyć roztartą w dłoniach szałwią, odstawić na 20 minut.
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach na strużyny.
- Do ziemniaków dodać mąkę, parmezan i rozkłócone jajko, wymieszać.
- Kotlety pokryć panierką ziemniaczaną z obu stron, panierkę docisnąć dłonią.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy smaży się jedna strona kotleta, dołożyć panierki na wierzch.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatkami ze świeżych warzyw.