Obiad keto wcale nie musi być nudny. Ten przepis jest idealnym przykładem

Obiad keto wcale nie musi być nudny. Ten przepis jest idealnym przykładem
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Keto obiad nie musi być nudny! Przykładem jest to sycący i prosty w przygotowaniu keto kurczak z serem i boczkiem. To idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Nie przegap wypróbowania tego przepysznego dania, które zasmakuje każdemu.

Szybki pomysł na obiad. Ten kurczak to hit

Dieta keto z pewnością należy do najpopularniejszych. Jednak nie tylko osoby na tej diecie docenią smak i prostotę tego dania. To naprawdę wspaniały sposób na smakowity obiad, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil. A składniki wcale nie są skomplikowane.

Zacznijmy może jednak od wartości. Porcja naszego kurczaka zawierać będzie około 450/500 kcal. Co więcej, znajdziemy tu 45 g białka, 30 g tłuszczu i ok. 3 gramów węglowodanów.

Z czym podawać keto kurczaka? Opcji całe mnóstwo

Kurczak sam w sobie to czyste białko i ma bardzo mało węgli. Ser i boczek dostarczają natomiast dość dużo tłuszczu, dzięki czemu podbijają sytość i trzymają w ryzach poziom naszej energii. Co więcej, nasze danie wcale nie będzie przypominało takiego, jakie zwykle jemy na diecie. W szczególności jeśli podamy je z cukinią lub brokułem smażonym na maśle albo z sałatką.

Możemy również dorzucić selerowe frytki czy kalafiorowe purée. Ciekawym pomysłem może być również dorzucenie plasterka pomidora pod ser, by nasze danie było bardziej soczyste. Ostrzegamy jednak, że może to nieco podnosić węgle w naszym daniu.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz 
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
  • Na suchej patelni podsmażamy boczek, aż do chrupkości.
  • Kurczaka smażymy na maśle klarowanym z obu stron.
  • Na każdym filecie układamy ser i posypujemy boczkiem.
  • Przykrywamy i smażymy około 3 minut.
  • Przekładamy na talerz i posypujemy świeżą pietruszką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej