Smakowite eskalopki z indyka z estragonem

2021-03-29
Smakowite eskalopki z indyka z estragonem
Autor: Shutterstock Do neutralnego w smaku mięsa indyka doskonale pasują wyraziste przyprawy - takie jak np. estragon
łatwy
20 min
4

Eskalopki indycze z estragonem to nowy sposób na przyrządzenie kotletów z piersi indyka, Aromatyczne kotleciki nabierają wyrazu w aksamitnym śmietanowo-ziołowym sosie.  Doskonale smakują z ryżem. Idealne, gdy chcemy szybko przygotować efektowne danie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety z piersi indyka
  • 1 łyżka estragonu
  • 150 ml  śmietanki
  • 15 dag sera gouda
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz
  • mąka do oprószenia kotlecików

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  • Świeży  estragon drobno posiekać, suszony rozdrobnić.
  • Kotlety  posolić, posypać pieprzem, lekko oprószyć mąką  i usmażyć na patelni.
  • Gdy będą miękkie i rumiane zdjęć z patelni. Sos po smażeniu rozprowadzić śmietaną, dodać starty ser, migdały. Zagotować na wolnym ogniu.
  • Gdy sos nabierze gładkości, dodać estragon. Sosem polać usmażone eskalopki.