Schabowe pieczone z ziemniakami i grzybami po włosku: przepis na nieziemsko pyszne kotlety

Schabowe pieczone z ziemniakami i grzybami po włosku: przepis na nieziemsko pyszne kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety schabowe pieczone pod warstwą ziemniaków, pieczarek i cebuli oraz sera i pomidorów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety schabowe pieczone z pieczarkami, pomidorami, cebulą i ziemniakami to idealne rozwiązanie dla zapracowanych. Ten przepis to po prostu cały obiad w jednej formie do pieczenia. Tak pysznie i tak prosto jeszcze nie jedliści! Polecam! 

Składniki

  • 6 kotletów schabowych

  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli, czyli 1 średnia cebula

  • 1 szklanka brązowych pieczarek pokrojonych pionowo na plasterki

  • 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę

  • 500 ml bulionu grzybowego

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

  • 50-70 g małych pomidorków

  • 1 szklanka tartego sera typu mozzarella

  • 1 forma o wymiarach około 23x33 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety schabowe lekko zbić tłuczkiem do mięsa.

  • Schbaowe ułożyć na dnie formy.

  • Na kotletach ułożyć ziemniaki, cebulę i pieczarki.

  • Do bulionu grzybowego dodać tymianek i bazylię. Polać nim kotlety z warzywami i grzybami.

  • Formę okryć folią lub przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.

  • Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać serem, ułożyć połówki pomidorów (przecięciem do góry) i piec jeszcze 15 minut.

  • Formę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby mięso wchłonęło soki. Podawać ze świeżą sałatą.

  • Nadwyżki można śmiało mrozić.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).