Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Schabowe pieczone z ziemniakami i grzybami po włosku: przepis na nieziemsko pyszne kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne kotlety schabowe pieczone pod warstwą ziemniaków, pieczarek i cebuli oraz sera i pomidorów
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kotlety schabowe pieczone z pieczarkami, pomidorami, cebulą i ziemniakami to idealne rozwiązanie dla zapracowanych. Ten przepis to po prostu cały obiad w jednej formie do pieczenia. Tak pysznie i tak prosto jeszcze nie jedliści! Polecam!
Składniki
6 kotletów schabowych
1/2 szklanki posiekanej cebuli, czyli 1 średnia cebula
1 szklanka brązowych pieczarek pokrojonych pionowo na plasterki
6 ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę
500 ml bulionu grzybowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
50-70 g małych pomidorków
1 szklanka tartego sera typu mozzarella
1 forma o wymiarach około 23x33 cm
Przygotowanie krok po kroku:
Kotlety schabowe lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
Schbaowe ułożyć na dnie formy.
Na kotletach ułożyć ziemniaki, cebulę i pieczarki.
Do bulionu grzybowego dodać tymianek i bazylię. Polać nim kotlety z warzywami i grzybami.
Formę okryć folią lub przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.
Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać serem, ułożyć połówki pomidorów (przecięciem do góry) i piec jeszcze 15 minut.
Formę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby mięso wchłonęło soki. Podawać ze świeżą sałatą.
Nadwyżki można śmiało mrozić.
Polecam kilka super przepisów na kotlety schabowe:
Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie
Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym
Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika