Schabowe pieczone z ziemniakami i grzybami po włosku: przepis na nieziemsko pyszne kotlety

Schabowe pieczone z ziemniakami i grzybami po włosku: przepis na nieziemsko pyszne kotlety
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety schabowe pieczone pod warstwą ziemniaków, pieczarek i cebuli oraz sera i pomidorów
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe pieczone z pieczarkami, pomidorami, cebulą i ziemniakami to idealne rozwiązanie dla zapracowanych. Ten przepis to po prostu cały obiad w jednej formie do pieczenia. Tak pysznie i tak prosto jeszcze nie jedliści! Polecam! 

Polecam kilka super przepisów na kotlety schabowe:

Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie

Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym

Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą

Kotlety schabowe duszone w sosie barbecue

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów schabowych
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli, czyli 1 średnia cebula
  • 1 szklanka brązowych pieczarek pokrojonych pionowo na plasterki
  • 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 50-70 g małych pomidorków
  • 1 szklanka tartego sera typu mozzarella
  • 1 forma o wymiarach około 23x33 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety schabowe lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
  • Schbaowe ułożyć na dnie formy.
  • Na kotletach ułożyć ziemniaki, cebulę i pieczarki.
  • Do bulionu grzybowego dodać tymianek i bazylię. Polać nim kotlety z warzywami i grzybami.
  • Formę okryć folią lub przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać serem, ułożyć połówki pomidorów (przecięciem do góry) i piec jeszcze 15 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby mięso wchłonęło soki. Podawać ze świeżą sałatą.
  • Nadwyżki można śmiało mrozić.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej