Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym: najlepszy przepis na rodzinny obiad

Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym
Autor: Shutterstock Delikatne mięso i pyszny sos, czynią z tej potrawy danie godne niedzielnego obiadu
łatwy
30 min
4

Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym to doskonały obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso i pyszny cebulowy sos o głębokim smaku. Do tego wystarczą ziemniaki lub kasza i orzeźwiająca surówka z kiszonki. 

SKŁADNIKI

  • 2 żółte cebule obrane, pokrojone na pół i pokrojone w plastry w kształcie półksiężyca
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka oraz 4 łyżki bulionu wołowego
  • 4 kotlety wieprzowe z kością o grubości około 1 - 1 ½ cala
  • ½ łyżeczki soli koszernej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztop masło i olej na patelni na średnim ogniu. 
  • Przypraw obie strony kotletów wieprzowych solą, czarnym pieprzem, tymiankiem i proszkiem czosnkowym. 
  • Smaż kotlety wieprzowe, około 6-8 minut z każdej strony, na złoty kolor. Przenieś kotlety wieprzowe na talerz.
  • Dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i podsmaż 3-5 minut, aż będzie szklista. Dodaj 4 łyżki wywaru wołowego i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, przez 12-15 minut, aż cebula będzie wyjątkowo delikatna i złocisto-brązowa.
  • Cebulę posyp mąką. Podgrzewaj mieszając przez około minutę. Dodaj pozostałą 1 szklankę bulionu wołowego i często mieszaj, aż masa się zagotuje. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  • Ułóż kotlety wieprzowe z powrotem na patelni, polewając przygotowanym sosem wierzch kotletów.  Duś jeszcze około 20 minut.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kluskami. Nie zapominając o soczystej surówce z kiszonek. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Więcej przepisów na schabowe, które koniecznie musisz wypróbować:

Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika

Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne

Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej