Pieczone kotlety wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny sposób na obiad

2021-03-29
Pieczone kotlety wieprzowe z jabłkiem i cebulą
Autor: Shutterstock Soczyste mięso i doskonały sos w jednym naczyniu
łatwy
15 min
4

Pieczone kotlety wieprzowe z pysznym sosem to zapowiedź udanego obiadu. Jak zrobić je łatwiej? Po prostu upiec. Idealnie soczyste mięso i doskonały sos o niezrównanym aromacie to para doskonała. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu, pociętego na 6 grubych kotletów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 4 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki 
  • 2-4 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • 2-4 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos sojowy wymieszaj z miodem. Tą mieszaniną za pomocą pędzla posmaruj każdy kotlet z obu stron. 
  • Na dnie blachy do pieczenia wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową (aby łatwiej umyć blachę po pieczeniu) umieść jabłka i cebulę. Rozłóż je równą warstwą. Na nich połóż kotlety wieprzowe. Na wierzchu rozłóż gałązki rozmarynu i tymianku. Przykryj szczelnie folią aluminiową.
  • Piecz w piekarniku o temperaturze 220°C przez 25–35 minut lub do momentu, aż kotlety będą gotowe.
  • Podawaj z pieczonymi jabłkami, cebulą i sosem, jaki się wytworzył.