Pieczone kotlety wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny sposób na obiad

Pieczone kotlety wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny sposób na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso i doskonały sos w jednym naczyniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczone kotlety wieprzowe z pysznym sosem to zapowiedź udanego obiadu. Jak zrobić je łatwiej? Po prostu upiec. Idealnie soczyste mięso i doskonały sos o niezrównanym aromacie to para doskonała. 

Składniki

  • 1,5 kg schabu, pociętego na 6 grubych kotletów

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki miodu

  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki

  • 4 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki 

  • 2-4 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego

  • 2-4 gałązki świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos sojowy wymieszaj z miodem. Tą mieszaniną za pomocą pędzla posmaruj każdy kotlet z obu stron. 

  • Na dnie blachy do pieczenia wyścielonej pergaminem lub folią aluminiową (aby łatwiej umyć blachę po pieczeniu) umieść jabłka i cebulę. Rozłóż je równą warstwą. Na nich połóż kotlety wieprzowe. Na wierzchu rozłóż gałązki rozmarynu i tymianku. Przykryj szczelnie folią aluminiową.

  • Piecz w piekarniku o temperaturze 220°C przez 25–35 minut lub do momentu, aż kotlety będą gotowe.

  • Podawaj z pieczonymi jabłkami, cebulą i sosem, jaki się wytworzył. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1