Panierowane kotlety z udek kurczaka z piekarnika: łatwy trik na chrupiącą panierkę

2021-03-29
Panierowane kotlety z udek kurczaka z piekarnika: łatwy trik na chrupiącą panierkę
Autor: Shutterstock Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku panierowane kotlety z piekarnika
łatwy
30 min
4

Panierowane kotlety z udek kurczaka pieczone w piekarniku są zaskakująco chrupiące z wierzchu. Jednocześnie soczyste w środku i naprawdę przepyszne. Tajemnica chrupiącej panierki tkwi w dodatku twardego sera oraz maśle rozpuszczającym się pod wpływem ciepła. Wypróbuj ten łatwy przepis na udany obiad bez wysiłku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 filetów z udek kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 60 g zimnego masła pokrojonego na 8 kostek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z mięsa z udek kurczaka rozłożyć płasko na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby uzyskać jednolitą grubość. Tak samo postąpić z pozostałymi filetami.
  • Rozbite kotlety oprószyć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
  • Jajko rozkłócić z 1 łyżką wody. Tarta bułkę wymieszać z parmezanem.
  • Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce z parmezanem. 
  • Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułożyć kawałek masła.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.
  • Podawać z ziemniakami i surówką.