Panierowane kotlety z udek kurczaka z piekarnika: łatwy trik na chrupiącą panierkę

Panierowane kotlety z udek kurczaka z piekarnika: łatwy trik na chrupiącą panierkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku panierowane kotlety z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panierowane kotlety z udek kurczaka pieczone w piekarniku są zaskakująco chrupiące z wierzchu. Jednocześnie soczyste w środku i naprawdę przepyszne. Tajemnica chrupiącej panierki tkwi w dodatku twardego sera oraz maśle rozpuszczającym się pod wpływem ciepła. Wypróbuj ten łatwy przepis na udany obiad bez wysiłku. 

Składniki

  • 8 filetów z udek kurczaka, bez kości i skóry

  • 2 czubate łyżki mąki

  • 1 jajko rozmącone z 1 łyżką wody

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 60 g zimnego masła pokrojonego na 8 kostek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z mięsa z udek kurczaka rozłożyć płasko na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby uzyskać jednolitą grubość. Tak samo postąpić z pozostałymi filetami.

  • Rozbite kotlety oprószyć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.

  • Jajko rozkłócić z 1 łyżką wody. Tarta bułkę wymieszać z parmezanem.

  • Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i tartej bułce z parmezanem. 

  • Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułożyć kawałek masła.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

  • Podawać z ziemniakami i surówką. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0