Schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem
Autor: Shutterstock Schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem
łatwy
45 min
4

Schab z kością jest smaczny i aromatyczny, u nas w domu jada się go chętniej niż mięso bez kości. Lubimy też eksperymentować dodając do niego różne przyprawy i sosy. Z takich eksperymentów powstał ten przepis. Mocno przysmażony schab dusimy w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy i świeżego rozmarynu. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej marchewki.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu z kostką
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina
  • 150 g śmietany do sosów
  • 1-2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć i dokładnie osuszyć.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
  • W garnku rozgrzać olej wymieszany z masłem i obsmażyć na nim mięso z obu stron.
  • Pod koniec smażenia zwiększyć ogień i mocno przyrumienić schab.
  • Gdy mięso się mocno zrumieni wlać bulion i wino, dodać cebulę oraz rozmaryn i dusić na niewielkim ogniu do zredukowania płynu o mniej więcej połowę.
  • Wyjąć mięso i rozmaryn, a do sosu dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i miodem. Połączyć składniki sosu energicznie mieszając rózgą.
  • Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso i podgrzewać wszystko razem jeszcze przez moment.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej