Mięciuteńki schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Mięciuteńki schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab z kością jest smaczny i aromatyczny, u nas w domu jada się go chętniej niż mięso bez kości. Lubimy też eksperymentować dodając do niego różne przyprawy i sosy. Z takich eksperymentów powstał ten przepis. Mocno przysmażony schab dusimy w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy i świeżego rozmarynu. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej marchewki.

Składniki

  • 4 plastry schabu z kostką

  • 1 cebula

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina

  • 150 g śmietany do sosów

  • 1-2 łyżki musztardy stołowej

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 gałązki rozmarynu

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab umyć i dokładnie osuszyć.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.

  • W garnku rozgrzać olej wymieszany z masłem i obsmażyć na nim mięso z obu stron.

  • Pod koniec smażenia zwiększyć ogień i mocno przyrumienić schab.

  • Gdy mięso się mocno zrumieni wlać bulion i wino, dodać cebulę oraz rozmaryn i dusić na niewielkim ogniu do zredukowania płynu o mniej więcej połowę.

  • Wyjąć mięso i rozmaryn, a do sosu dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i miodem. Połączyć składniki sosu energicznie mieszając rózgą.

  • Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso i podgrzewać wszystko razem jeszcze przez moment.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.