Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Mięciuteńki schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Schab z kością jest smaczny i aromatyczny, u nas w domu jada się go chętniej niż mięso bez kości. Lubimy też eksperymentować dodając do niego różne przyprawy i sosy. Z takich eksperymentów powstał ten przepis. Mocno przysmażony schab dusimy w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy i świeżego rozmarynu. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej marchewki.
Składniki
4 plastry schabu z kostką
1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego
opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina
150 g śmietany do sosów
1-2 łyżki musztardy stołowej
1 łyżeczka miodu
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Przygotowanie krok po kroku:
Schab umyć i dokładnie osuszyć.
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
W garnku rozgrzać olej wymieszany z masłem i obsmażyć na nim mięso z obu stron.
Pod koniec smażenia zwiększyć ogień i mocno przyrumienić schab.
Gdy mięso się mocno zrumieni wlać bulion i wino, dodać cebulę oraz rozmaryn i dusić na niewielkim ogniu do zredukowania płynu o mniej więcej połowę.
Wyjąć mięso i rozmaryn, a do sosu dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i miodem. Połączyć składniki sosu energicznie mieszając rózgą.
Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso i podgrzewać wszystko razem jeszcze przez moment.