Kotlety z gotowanej piersi kurczaka: jeden trik i rozpływają się w ustach

Kotlety z gotowanej piersi kurczaka: jeden trik i rozpływają się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotleciki z gotowanej piersi kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z siekanej piersi kurczaka to świetny sposób na zagospodarowanie mięsa z poprzedniego dnia. Pyszny obiad dla całej rodziny. 

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona

  • 2 jajka

  • 100 g serka topionego

  • 1 pęczek cebulki ze szczypiorem

  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gotowaną pierś kurczaka pokroić dość drobno. Serek pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno razem ze szczypiorem.

  • Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać jajka, sól, pieprz, paprykę i majonez.

  • Na koniec dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.

  • Na niewielkiej ilości tłuszczu kłaść po 1 łyżce mieszaniny mięsa i smażyć do zrumienienia z obu stron.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5