Kotlety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Kotlety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z białej kiełbasy to szybka wersja mielonych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z białej kiełbasy z sosem chrzanowym smakują bardzo dobrze, a są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. To pomysł na obiad do zrobienia w kilka chwil. Świetnie smakują z kasza lub ryżem.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól i pieprz

  • olej

  •  

  • Sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki chrzanu

  • 2 łyżki masła

  • mąka

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę obrać z osłonki i rozgnieść w misce widelcem, dodać jajko, rozgnieciony czosnek, przyprawić i wyrobić masę.

  • Z masy formować niewielkie, okrągłe kotleciki i smażyć na oleju na złoto z obu stron.

  • Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Gdy zacznie się rumienić dodać bulion, mleko i chrzan i podgrzewać cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany.

  • Kotleciki podawać z sosem i ryżem bądź kaszą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3