Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce mają szansę stać się hitem wśród twoich przyjaciół i rodziny. Smak delikatnego schabu zostaje pikantnie podkręcony dzięki dodatkowi musztardy, a sama kruszonka - panierka jest rozkosznie chrupiąca.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
Zobacz, jak zrobić idealne kotlety schabowe
Zobacz, jak zrobić domową musztardę
SKŁADNIKI
- 0,5 kg schabu
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej,
- 4-5 łyżeczek masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem (najlepiej przez folię) na cienkie placki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron.
- Mięso obsmażamy na patelni i wykładamy na papierowe ręczniki, aby obciekło z tłuszczu.
- Bułkę tartą mieszamy z musztardą, posiekaną natką i masłem. Doprawiamy do smaku.
- Kruszonkę wykładamy na schab i układamy kotlety na blasze.
- Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąca.
- Podajemy na ciepło, najlepiej z ziemniakami z wody.