Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste
2022-03-03
łatwy
30 min
4
Kotlety mielone z kiszoną kapustą to obiadowy klasyk w nowej odsłonie smaku. Zamiast bułki do mielonego mięsa wystarczy dodać kiszonej kapusty. Kotlety można usmażyć, upiec lub ugotować na parze.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 duża biała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę do zeszklenia.
- Kapustę odsączyć z nadmiaru soku i posiekać.
- Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, kapustę i jajko, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, ale pamiętając o tym, że kapusta kiszona jest słona. Wymieszać wszystko razem.
- Z masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów.
- Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku 25 minut w 180°C (na każdym kotlecie położyć kawałeczek masła) lub gotować na parze 25-30 minut.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH