Indycze kotleciki ze śmietaną i pieczarkami - proste i smakowite

2021-03-29
Indycze kotleciki ze śmietaną i pieczarkami - proste i smakowite
Autor: Shutterstock Delikatne mięso z piersi indyka dobrze smakuje z dodatkiem śmietany i pieczarek
łatwy
20 min
4

Indycze kotleciki z pieczarkami to pyszny pomysł na obiad dla rodziny. Smakowity, łatwy do przygotowania, z niewielu składników. Ze zdrowego i niedrogiego mięsa indyczego wzbogaconego dodatkiem smakowitych i lubianych pieczarek.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 75 dag pieczarek
  • 4 kotlety z piersi indyka
  • 4 łyżki słodkiej  śmietany
  • sok z jednej  cytryny
  • 5 dag masła
  • szczypta papryki, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki oczyścić i obrać, pokroić na plasterki. Podsmażyć na łyżce masła do  odparowania nadmiaru wody.
  • Kotleciki posolić, posypać pieprzem i usmażyć na maśle do zrumienienia. Pod koniec smażenie dodać sok  z cytryny.
  • Pieczarki zalać śmietaną, gotować 1 minutę  doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Eskalopki podawać przykryte pieczarkami.