Genialne kotlety z siekanej piersi kurczaka i pieczarek

2021-03-29
Genialne kotlety z siekanej piersi kurczaka i pieczarek
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety idealne na rodzinny obiad
łatwy
45 min
4

Kotlety z siekanej piersi kurczaka mają od dawna swoich wielbicieli. Dzięki niewielkiej ilości ciasta, który zlepia kotlet w całość to świetna baza, aby urozmaicić danie różnymi dodatkami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z kurczaka lub filetu drobiowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić drobno w kostkę. Grzyby zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć.
  • W misce wymieszać pokrojoną pierś kurczaka, starte grzyby, rozmącone jajko, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
  • Na koniec dodać posiekaną cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjąć masę na kotlet, rozgrzać olej.
  • Za pomocą łyżki kłaść masę na rozgrzanym oleju, formując kształtne kotlety.
  • Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, z obu stron do zrumienienia.
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem.