Genialne kotlety z siekanej piersi kurczaka i pieczarek

Genialne kotlety z siekanej piersi kurczaka i pieczarek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety idealne na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety z siekanej piersi kurczaka mają od dawna swoich wielbicieli. Dzięki niewielkiej ilości ciasta, który zlepia kotlet w całość to świetna baza, aby urozmaicić danie różnymi dodatkami. 

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka lub filetu drobiowego

  • 200 g pieczarek

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • pieprz czarny do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z piersi kurczaka pokroić drobno w kostkę. Grzyby zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć.

  • W misce wymieszać pokrojoną pierś kurczaka, starte grzyby, rozmącone jajko, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.

  • Na koniec dodać posiekaną cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Wyjąć masę na kotlet, rozgrzać olej.

  • Za pomocą łyżki kłaść masę na rozgrzanym oleju, formując kształtne kotlety.

  • Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, z obu stron do zrumienienia.

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,2