Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym - przepis na znakomite schabowe w sosie

2021-03-29
Kotlety ze schabu duszone w musie winogronowym - przepis na znakomicte schabowe w sosie
Autor: Shutterstock Kotlety ze schabu duszone w musie winogronowym można przygotować z dowolnej odmiany winogron.
łatwy
35 min
4

Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym to przepis na niecodzienne schabowe. Bez grubej panierki, za to w delikatnie słodkawym sosie. Mięso do tej wersji schabowych warto pokroić dość cienko i tylko delikatnie rozbić. Można też ponacinać ich brzegi, aby nie zwijały się w czasie smażenia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 cienkich kotletów ze schabu
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 0,5 kg winogron
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  • Winogrona umyć, 3/4 z nich przetrzeć przez sito. Powstałym w ten sposób przecierem podlać mięso i dusić kilka minut.
  • Następnie dodać pozostałe owoce i chwile podgrzewać. Schabowe w musie winogronowym najlepiej podawać z ryżem lub kaszą bulgur.