Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym - przepis na znakomite schabowe w sosie

Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym - przepis na znakomite schabowe w sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety ze schabu duszone w musie winogronowym można przygotować z dowolnej odmiany winogron.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym to przepis na niecodzienne schabowe. Bez grubej panierki, za to w delikatnie słodkawym sosie. Mięso do tej wersji schabowych warto pokroić dość cienko i tylko delikatnie rozbić. Można też ponacinać ich brzegi, aby nie zwijały się w czasie smażenia.

Składniki

  • 8 cienkich kotletów ze schabu

  • 2 łyżki tłuszczu

  • 0,5 kg winogron

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

  • Winogrona umyć, 3/4 z nich przetrzeć przez sito. Powstałym w ten sposób przecierem podlać mięso i dusić kilka minut.

  • Następnie dodać pozostałe owoce i chwile podgrzewać. Schabowe w musie winogronowym najlepiej podawać z ryżem lub kaszą bulgur.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5