Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym - przepis na znakomite schabowe w sosie
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym to przepis na niecodzienne schabowe. Bez grubej panierki, za to w delikatnie słodkawym sosie. Mięso do tej wersji schabowych warto pokroić dość cienko i tylko delikatnie rozbić. Można też ponacinać ich brzegi, aby nie zwijały się w czasie smażenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 cienkich kotletów ze schabu
- 2 łyżki tłuszczu
- 0,5 kg winogron
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Winogrona umyć, 3/4 z nich przetrzeć przez sito. Powstałym w ten sposób przecierem podlać mięso i dusić kilka minut.
- Następnie dodać pozostałe owoce i chwile podgrzewać. Schabowe w musie winogronowym najlepiej podawać z ryżem lub kaszą bulgur.