Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Gdy świeżych śliwek brak - można je zastąpić śliwkami suszonymi
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Śliwki to pyszne owoce, które możemy nie tylko jeść na surowo, ale też przetwarzać na wiele sposobów. Nadają się nie tylko do deserów, ale też do dań wytrawnych - na przykład fenomenalnie sprawdzają się jako składnik sałatek
Składniki
12 małych buraków,
75 dag śliwek węgierek,
1 czerwona cebula,
25 dag młodego szpinaku
25 dag miękkiego białego sera koziego,
1/2 szklanki octu winnego,
1/2 szklanki oliwy,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Umyte buraki zapakować w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
Ocet wymieszać z cukrem i powoli mieszając, dodawać oliwę. Przyprawić solą i pieprzem.
Szpinak umyć i osuszyć, cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Umyte śliwki wypestkować i pokroić w plasterki.
Rozwinąć z folii, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki, polać połową sosu i wymieszać.
Resztą sosu polać śliwki i cebulę.
Salaterkę wyłożyć liśćmi szpinaku, na nich ułożyć buraczki i śliwki z cebulą, posypać pokruszonym kozim serem.