Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!

Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W tej sałatce dynia jest najważniejszym składnikiem. Feta i słodko-kwaśne przyprawy podkręcają zaś jej smak

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia sprawdza się idealnie nie tylko w zupie - pasuje również do zdrowych i pożywnych sałatek. Sałatka z dynią, słoną fetą i wyrazistym balsamico stanowi bardzo ciekawe połączenie trzech smaków.

Składniki

  • 60-70 dkg dyni, najlepiej makaronowej lub hokkaido

  • oliwa

  • sól i pieprz

  • opakowanie sera feta

  • rukola

  • ocet balsamico zredukowany (dekoracyjny)

  • miód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obrać i pokroić na cząstki o bokach 2 x 2 cm. W blaszce do pieczenia pokropić oliwą – nie za dużo, tylko tyle, ile potrzeba, by przywarły do niej przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.

  • Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut – ma być miękka, ale się nie rozpadać.

  • Upieczoną dynię przełożyć na półmisek, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba, i posypać rozkruszoną fetą.

  • Na wierzchu rozrzucić drobne listki rukoli.

  • Całość polać płynnym miodem (jeśli jest stały, można miód delikatnie podgrzać), balsamico i oliwą.

  • Sałatkę z dynią można podawać z bagietką lub grzankami.

Ocena: 1,5