Chrupka sałatka serowa z fasolą i grzankami: przepis na sycącą i pyszną przekąskę imprezową

Chrupka sałatka serowa z fasolą i grzankami: przepis na sycącą i pyszną przekąskę imprezową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca sałatka z fasolą z puszki i chrupiącymi grzankami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chrupka sałatka z fasoli z chrupiącymi grzankami sprawdzi się na niewielkie przyjęcia w gronie przyjaciół, jak i duże imprezy. To również dobra opcja na południową przekąskę do pracy czy szkoły. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest niedroga. Same zalety, czyż nie?

Składniki

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 1 puszka kukurydzy

  • 150 g sera żółtego, twardego, o ostrym smaku

  • 3 jajka, ugotowane

  • 1-3 ząbki czosnku

  • 3-5 łyżek majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 garści gotowych grzanek lub 3 kromki chleba tostowego i 1 łyżka oleju do przygotowania grzanek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Przesypać do miski.

  • Do miski z fasolą i kukurydzą dodać jajka starte na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę.

  • Dodać ser starty na tarce o dużych otworach.

  • Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez ponownie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

  • Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać grzankami gotowymi lub usmażonymi na gorącym oleju.

  • Wymieszać dopiero przed podaniem. Smacznego!

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).