Warstwowa sałatka SUSHI z wędzonego łososia, ryżu i świeżego ogórka
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Warstwowa sałatka w stylu sushi, której bazą jest wędzony łosoś zachwyci każdego imprezowicza. Pożywna i obłędna w smaku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Najważniejsze to zdobycie chrzanu wasabi, ale jeśli go nie kupicie, to wykorzystajcie po prostu nasz krajowy chrzan dla wzmocnienia smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g łososia wędzonego na zimno
- 300 g ryżu
- 2 świeże ogórki
- 1 marchew, dość spora
- 4 jajka rozmiar L
- 1 cebula
- 1 pęczek kopru
- chrzan wasabi do smaku
- 350 ml majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Majonez wymieszać z wasabi. Odstawić.
- Ryż wymyć, odcedzić. Zalać wodą, na 1 część ryżu wziąć 1,5 części wody. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gdy ryż się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 minut, aby przestygło.
- Marchew i jajka również ugotować. Zetrzeć na tarce każde oddzielnie.
- Rybę pokroić na małe kawałki, ogórki w kostkę, cebulę drobno posiekać. Koperek również posiekać.
- Układać warstwami: 1 warstwa - ryż, 2 warstwa - ryba, 3 warstwa - koperek, 4 warstwa - cebula, 5 warstwa - ogórek, 6 warstwa - majonez z wasabi, 7 warstwa - gotowana marchew, 8 warstwa - jajka, 9 warstwa - majonez z wasabi.
- Sałatkę chłodzić przez 2 godziny i dopiero podawać.