Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami: tanio, pysznie, efektownie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zabawnie udekorowana sałatka warstwowa z ziemniaków, jajek i szprotek
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami zawsze cieszy się powodzeniem. To najlepszy przepis na tanie, pyszne i efektowne danie nie tylko na świąteczny stół. Polecam!
Składniki
1 puszka szprotek w oleju
4 jajka ugotowane na twardo
3 ziemniaki ugotowane
1 cebula
100 g sera żółtego, twardego, o wyrazistym smaku
120 ml majonezu
sól i pieprz do smaku
oliwki, gotowana marchewka, pomidorek, natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Szprotki odcedzamy z oleju, rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno kroimy.
Na półmisku lub dużym talerzu układamy warstwami składniki.
Najpierw starte na grubej tarce lub drobno posiekane ziemniaki, majonez, szprotki, drobno posiekaną cebulę, znowu majonez, starte żółtko jaja, starty ser, majonez.
Ostatnią warstwą jest starte białko jaja kurzego.
Sałatkę można udekorować oliwkami, gotowaną marchewką i innymi jadalnymi dodatkami, układając je w wizerunek bałwana.