Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami: tanio, pysznie, efektownie

Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami: tanio, pysznie, efektownie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zabawnie udekorowana sałatka warstwowa z ziemniaków, jajek i szprotek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami zawsze cieszy się powodzeniem. To najlepszy przepis na tanie, pyszne i efektowne danie nie tylko na świąteczny stół. Polecam! 

Składniki

  • 1 puszka szprotek w oleju

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 3 ziemniaki ugotowane

  • 1 cebula

  • 100 g sera żółtego, twardego, o wyrazistym smaku

  • 120 ml majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwki, gotowana marchewka, pomidorek, natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szprotki odcedzamy z oleju, rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno kroimy. 

  • Na półmisku lub dużym talerzu układamy warstwami składniki.

  • Najpierw starte na grubej tarce lub drobno posiekane ziemniaki, majonez, szprotki, drobno posiekaną cebulę, znowu majonez, starte żółtko jaja, starty ser, majonez.

  • Ostatnią warstwą jest starte białko jaja kurzego.

  • Sałatkę można udekorować oliwkami, gotowaną marchewką i innymi jadalnymi dodatkami, układając je w wizerunek bałwana.

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).