Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami: tanio, pysznie, efektownie

Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami: tanio, pysznie, efektownie
Autor: Shutterstock Zabawnie udekorowana sałatka warstwowa z ziemniaków, jajek i szprotek
łatwy
30 min
4

Sycąca sałatka warstwowa ze szprotkami zawsze cieszy się powodzeniem. To najlepszy przepis na tanie, pyszne i efektowne danie nie tylko na świąteczny stół. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka szprotek w oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ziemniaki ugotowane
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego, twardego, o wyrazistym smaku
  • 120 ml majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwki, gotowana marchewka, pomidorek, natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szprotki odcedzamy z oleju, rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno kroimy. 
  • Na półmisku lub dużym talerzu układamy warstwami składniki.
  • Najpierw starte na grubej tarce lub drobno posiekane ziemniaki, majonez, szprotki, drobno posiekaną cebulę, znowu majonez, starte żółtko jaja, starty ser, majonez.
  • Ostatnią warstwą jest starte białko jaja kurzego.
  • Sałatkę można udekorować oliwkami, gotowaną marchewką i innymi jadalnymi dodatkami, układając je w wizerunek bałwana.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej