Kapitalna surówka ze świeżej kapusty i ogórka z octem jabłkowym
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem: elegancka przystawka dietetyczna

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Obfita i smaczna sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to elegancka przystawka. Święta rodzinne to najlepszy czas by sięgnąć po wędzoną rybę, ale tylko taką pochodzącą z domowej przetwórni, albo z wędzarni opalanej dobrym drewnem (olchowym, leszczynowym). Ma zupełnie inny smak niż ta z wędzarni przemysłowej, gdzie się ryb tak naprawdę nie wędzi, lecz nasącza chemicznymi aromatami i barwnikami. Jedna porcja tej pysznej sałatki to zaledwie 195 kcal!
Składniki
500 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy Dijon
5 łyżek kaparów
2 filety wędzonego pstrąga (125 g) podzielone na kawałki (może być też wędzony łosoś lub makrela)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
2 łyżki białego octu winnego
2 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
4 łyżki wody
sól i pieprzem
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
gałązki koperku do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Czerwoną cebulę zblanszować: przelać wrzątkiem, odcedzić i szybko przełożyć do bardzo zimnej wody.
Do małego garnka wlać wodę oraz ocet. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Do octowej zalewy dodać ostudzoną zblanszowaną cebulę, trzymać w zalewie co najmniej 15 minut, odcedzić.
Ziemniaki przełożyć do salaterki, wymieszać z majonezem i musztardą, kaparami, ogórkami konserwowymi i posiekanym szczypiorkiem. Dodać kawałki pstrąga oraz czerwoną cebulę. Udekorować gałązkami koperku.

Przepis z książki Ewy Zwierzchowskiej Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń wydanej przez Harde Wydawnictwo do kupienia w >>> SKLEPIE