Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem: elegancka przystawka dietetyczna

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem: elegancka przystawka dietetyczna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obfita i smaczna sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem to elegancka przystawka. Święta rodzinne to najlepszy czas by sięgnąć po wędzoną rybę, ale tylko taką pochodzącą z domowej przetwórni, albo z wędzarni opalanej dobrym drewnem (olchowym, leszczynowym). Ma zupełnie inny smak niż ta z wędzarni przemysłowej, gdzie się ryb tak naprawdę nie wędzi, lecz nasącza chemicznymi aromatami i barwnikami. Jedna porcja tej pysznej sałatki to zaledwie 195 kcal!

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki musztardy Dijon

  • 5 łyżek kaparów

  • 2 filety wędzonego pstrąga (125 g) podzielone na kawałki (może być też wędzony łosoś lub makrela)

  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka

  • 2 łyżki białego octu winnego

  • 2 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę

  • 4 łyżki wody

  • sól i pieprzem

  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

  • gałązki koperku do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czerwoną cebulę zblanszować: przelać wrzątkiem, odcedzić i szybko przełożyć do bardzo zimnej wody.

  • Do małego garnka wlać wodę oraz ocet. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Do octowej zalewy dodać ostudzoną zblanszowaną cebulę, trzymać w zalewie co najmniej 15 minut, odcedzić.

  • Ziemniaki przełożyć do salaterki, wymieszać z majonezem i musztardą, kaparami, ogórkami konserwowymi i posiekanym szczypiorkiem. Dodać kawałki pstrąga oraz czerwoną cebulę. Udekorować gałązkami koperku.

Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń

Przepis z książki Ewy Zwierzchowskiej Dieta najedzonych dziewczyn: nowa książka o diecie bez głodzenia się, bez ograniczeń wydanej przez Harde Wydawnictwo do kupienia w >>> SKLEPIE

Ocena: 4