Przepis na sałatkę z tuńczyka z diety Montignaca - idealny dla dbających o linię

Przepis na sałatkę z tuńczyka z diety Montignaca - idealny dla dbających o linię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Seler naciowy - jeden ze składników tej zdrowej sałatki - ma właściwości wspomagające przemianę materii. Dlatego warto wykorzystywać go do przygotowania sałatek i zup

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dieta Montignaca nadaje się praktycznie dla każdego. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy i zmienić złe nawyki żywieniowe jest dla ciebie idealna. Systematyczne jej stosowanie przynosi widoczne rezultaty. Prezentujemy przepis na sałatkę z tuńczyka zgodną z dietą Montignaca.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie 

  • 1 ogórek zielony

  • 3 łodygi selera naciowego 

  • szczypta suszonej bazylii albo kilka świeżych liści

  • 1 pomidor

  • sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łodygi selera naciowego potnij w kosteczkę. Wsyp do szklanej lub plastikowej miski.

  • Zalej odrobiną wody, posól. Wstaw do mikrofali na 3-5 min, do czasu aż seler zmięknie.

  • Obrane ze skórki: pomidora i ogórka pokrój na cząstki i dodaj do selera.

  • Dodaj do warzyw odsączonego z zalewy tuńczyka. Wymieszaj całość i dopraw do smaku.

Sałatka z tuńczyka to jedna z łatwiejszych do przygotowania sałatek. Częstym wariantem jest tuńczyk z ryżem, kukurydzą i rodzynkami. Bardzo sycący wariant, ale niekoniecznie niskokaloryczny, w przeciwieństwie do sałatki proponowanej w powyższym przepisie. Ja dodaję do niej jeszcze trochę cebuli, bo ożywia smak potrawy i  ma właściwości  uodparniające.

Ocena: 5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.