Duszony szpinak z gruszkami: sprawdzony przepis
Duszony szpinak z gruszkami to cudowna mieszanina smaków - delikatne listki szpinaku oraz cudowna gruszka - soczysta i słodkawa. Piękny zielony szpinak na stałe gości stoiskach z warzywami. Można z niego zrobić wspaniały sos do makaronu, nadzienie do naleśników, ale też i wiele sałatek. Wypróbuj nasz przepis na szpinak na słodko, a nie pożałujesz!
Szpinak nie jest drogi i wbrew przekonaniom, mogą z niego być przyrządzone naprawdę pyszne dania. Dodatkową zaletą potraw ze szpinaku jest szybkość przygotowania - szpinak jest gotowy w kilkanaście minut. A goście będą zachwyceni smakiem dietetycznego, bogatego w żelazo dania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pęczki szpinaku lub jedno duże opakowanie szpinaku z supermarketu
- 3-4 gruszki
- 2-3 łyżki masła
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów pinii
- garść pestek słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Liście szpinaku dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Osuszamy i rozkładamy na dużym talerzu.
Gruszki obieramy, kroimy w długie plastry o grubości jednego centymetra.
Dusimy na maśle, pilnując, by masło nie ściemniało i nie przypaliło się.
Miękkie gruszki rozkładamy na szpinaku, posypujemy żurawiną i podpalanymi orzechami pinii oraz pestkami słonecznika.
Całość polewamy masłem, na którym duszone były gruszki.