Duszony szpinak z gruszkami: sprawdzony przepis

jak_zrobic_szpinak_na_slodko.jpg
Autor: Shutterstock Szpinak smakuje również doskonale w słodkawym wydaniu - z gruszkami w maśle
łatwy
25 min
4

Duszony szpinak z gruszkami  to cudowna mieszanina smaków - delikatne listki  szpinaku oraz cudowna gruszka - soczysta i słodkawa. Piękny zielony szpinak na stałe gości stoiskach z warzywami. Można z niego zrobić wspaniały sos do makaronu, nadzienie do naleśników, ale też i wiele sałatek. Wypróbuj nasz przepis na szpinak na słodko, a nie pożałujesz!

Szpinak nie jest drogi i wbrew przekonaniom, mogą z niego być przyrządzone naprawdę pyszne dania. Dodatkową zaletą potraw ze szpinaku jest szybkość przygotowania - szpinak jest gotowy w kilkanaście minut. A goście będą zachwyceni smakiem dietetycznego, bogatego w żelazo dania.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki szpinaku lub jedno duże opakowanie szpinaku z supermarketu
  • 3-4 gruszki
  • 2-3 łyżki masła
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów pinii
  • garść pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Liście szpinaku dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.

    Osuszamy i rozkładamy na dużym talerzu.

    Gruszki obieramy, kroimy w długie plastry o grubości jednego centymetra.

    Dusimy na maśle, pilnując, by masło nie ściemniało i nie przypaliło się.

    Miękkie gruszki rozkładamy na szpinaku, posypujemy żurawiną i podpalanymi orzechami pinii oraz pestkami słonecznika.

    Całość polewamy masłem, na którym duszone były gruszki.

Olga Karaban
więcej