Szparagi ze szpinakiem i truskawkami: przepis na pyszną sałatkę

Szparagi ze szpinakiem i truskawkami: przepis na pyszną sałatkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze szpinaku, szparagów i truskawek to przepyszna witaminowa bomba o efektownym wyglądzie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi ze szpinakiem i truskawkami to idealny przepis na zdrowe danie. Na dodatek  niesłychanie efektownie prezentujące się na stole. Warto je przygotować w sezonie na szparagi, który  zbieżny jest  też z sezonem truskawkowym. Młody  szpinak kupimy zaś bez problemu i niedrogo przez cały rok, nie tylko wiosną! Zapoznaj się z tym daniem i przygotuj je dla siebie i swojej rodziny!

Składniki

  • pęczek młodego szpinaku

  • pęczek zielonych szparagów

  • 40 dag truskawek

  • 100 dag sera np. mozzarella

  • pieprz mielony 

  • sól

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku, a następnie odsączamy i wykładamy na talerze.

  • Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak.

  • Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze.

  • Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozzarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.

W sezonie na szparagi warto je jeść jak najczęściej, a jeszcze lepiej dla naszego organizmu będzie, gdy dodamy  do nich  równie zdrowe truskawki i szpinak. Wiosenna sałatka z wymienionych składników to  prawdziwa skarbnica skłądników odżywczych i witamin. To także danie o niezwykle efektownym wyglądzie, na którego  widok ślina sama napływa do ust. Możemy nim uświetnić każdą rodzinną uroczystość, sprawdzi się też na grillu.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3