Smakowita sałatka z kalmarów: niecodzienna dekoracja i doskonały smak w jednym

Smakowita sałatka z kalmarów: niecodzienna dekoracja i doskonały smak w jednym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jadalna dekoracja sałatki z kalmarów to doskonały pomysł na urozmaicenie stołu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smakowita sałatka z kalmarów nie musi być nudna. Można ją przygotować w zabawny sposób, przyciągający wzrok gości i budzący apetyt. Wystarczy sałatce nadać kształt zimowego gościa naszych sadów i parków - gila z czerwonym brzuszkiem.

Składniki

  • 3 tuszki kalmarów

  • 5 jajek

  • 100 g twardego sera o wyrazistym smaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 4 łyżki majonezu

  • 0,5 czerwonej papryki i 12-16 czarnych oliwek, liście pora lub gałązki rozmarynu lub kopru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tuszki kalmarów ugotować i pokroić w kostkę.

  • Jajka ugotowane na twardo przekroić, białka oddzielić od żółtek, 3 białka zetrzeć na tarce i zachować do dekoracji, pozostałe białka i żółtka pokroić w kostkę.

  • Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Nać pietruszki drobno posiekać.

  • W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez i ponownie wymieszać.

  • Na talerzu uformować kształt napuszonego ptaka. Obłożyć startym na tarce białkiem. 

  • Czerwoną paprykę pokroić  w kostkę, oliwki przekroić na połówki. Papryką obłożyć sałatkę tam, gdzie ptak ma brzuszek. Oliwkami obłożyć główkę, skrzydełko i ogonek. Z oliwki i kawałka papryki zrobić oko. A dziobek z kawałka papryki. 

  • Wokół ułożyć liście pora ozdobnie wycięte lub gałązki rozmarynu lub kopru. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5