Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczysta sałatka z krewetkami podana w ananasie to przebój każdej imprezy
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler to doskonała przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Do przygotowania sałatki można wykorzystać mniejsze niż tygrysie – krewetki koktajlowe. Smak sałatce nadaje pijany od rumu sos koktajlowy. W efekcie otrzymujemy fantazyjną sałatkę od której nie będziecie mogli się oderwać.
Składniki
1 świeży ananas
1 sałata lodowa
1 wężowy ogórek szklarniowy
200 g pomidorków koktajlowych
200-300 g krewetek koktajlowych
1 biała cebula pokrojona w piórka lub 1 pęczek grubego szczypioru z cebulą
Sos:
1 szklanka majonezu
3 łyżki keczupu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka rumu lub nieco więcej
1 łyżeczka sosu tabasco
Przygotowanie krok po kroku:
Ananasa przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych.
Sałatę lodową pokroić w kostkę. Ogórka w grube półplasterki. Pomidorki pozostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka lub szczypior w talarki.
Jeśli krewetki nie były blanszowane, przygotować osolony i posłodzony do smaku wywar z kopru i pora, w którym ugotować przez 3 minuty krewetki koktajlowe, większe nieco dłużej. Odsączyć i od razu schłodzić w wodzie z lodem.
W misce połączyć wszystkie warzywa i krewetki.
Przygotować sos: zmiksować wszystkie składniki.
Do sałatki dodać sos i wymieszać.
Podawać w wydrążonych połówkach ananasa.