Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler

Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta sałatka z krewetkami podana w ananasie to przebój każdej imprezy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kubańska sałatka w ananasie według Magdy Gessler to doskonała przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Do przygotowania sałatki można wykorzystać mniejsze niż tygrysie – krewetki koktajlowe. Smak sałatce nadaje pijany od rumu sos koktajlowy. W efekcie otrzymujemy fantazyjną sałatkę od której nie będziecie mogli się oderwać. 

Składniki

  • 1 świeży ananas

  • 1 sałata lodowa

  • 1 wężowy ogórek szklarniowy

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 200-300 g krewetek koktajlowych 

  • 1 biała cebula pokrojona w piórka lub 1 pęczek grubego szczypioru z cebulą

  •  

  • Sos:

  • 1 szklanka majonezu

  • 3 łyżki keczupu

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżka rumu lub nieco więcej

  • 1 łyżeczka sosu tabasco

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ananasa przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych.

  • Sałatę lodową pokroić w kostkę. Ogórka w grube półplasterki. Pomidorki pozostawić w całości. Cebulę pokroić w piórka lub szczypior w talarki.

  • Jeśli krewetki nie były blanszowane, przygotować osolony i posłodzony do smaku wywar z kopru i pora, w którym ugotować przez 3 minuty krewetki koktajlowe, większe nieco dłużej. Odsączyć i od razu schłodzić w wodzie z lodem. 

  • W misce połączyć wszystkie warzywa i krewetki. 

  • Przygotować sos: zmiksować wszystkie składniki.

  • Do sałatki dodać sos i wymieszać. 

  • Podawać w wydrążonych połówkach ananasa. 

  •  

Ocena: 3