Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki

Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z kiszonych  buraków z marchewką i  gruszką - po prostu pyszna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z kiszonych buraków, marchewki i gruszki to przepyszny sposób na wykorzystanie buraków, które były kiszone na zakwas do barszczu. Żal byłoby wyrzucić tę witaminową bombę pełną dodatkowo  cudownych probiotyków.

Składniki

  • 2 startych szklanki kiszonych buraków

  • 1 marchewka

  • 1 gruszka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 garstki łuskanych orzechów włoskich

  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • 1/2 łyżeczki miodu rzepakowego

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiszone buraki odcedzić z zakwasu i zetrzećw cieniutkie paski.

  • Marchewkę i gruszkę obrać, zetrzeć tak jak buraki.

  • Natkę posiekać, orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni i oba składniki dodać do surówki.

  • Olej wymieszać z octem balsamicznym, musztardą, miodem i odrobiną soli. Kiedy składniki się połączą w emulsję, polać nią surówkę i wymieszać dokładnie.

  • Surówkę schłodzić przez pół godziny w lodówce, by smaki przegryzły się i całość stała się smaczniejsza.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4