Sałatka z buraków z dodatkiem jabłek
2021-03-29
19:49
Burak ćwikłowy przeżywa obecnie swój renesans. Jest bogaty w potas, wapń, magnez i witaminy z grupy B, błonnik, którego spożywamy za mało, i kwas foliowy. Zawiera również betacyjany, roślinne barwniki, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Poza tym buraki odkwaszają organizm. Warzywa te można jeść nie tylko gotowane czy pieczone, ale także na surowo.
i
łatwy
20 min
4
SKŁADNIKI
- 3 buraki
- 3 kwaśne jabłka (np. renety)
- 3 czerwone cebule
- ząbek czosnku
- pół szklanki jogurtu greckiego
- cytryna
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu obierz je i pokrój je w plastry.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie cząstki, a następnie skrop sokiem z cytryny.
- Cebule obierz, pokrój w cienkie talarki i na kilka minut zanurz w osolonej w wodzie.
- Kminek utłucz w moździerzu.
- Składniki sałatki ułóż dekoracyjnie na dużym talerzu.
- Do jogurtu dodaj ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę i sól oraz pieprz do smaku.
- Polej sałatkę jogurtem i posyp kminkiem.