Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Składniki

  • 250 g pieczonych buraków

  • 150 g kapusty stożkowej lub pekińskiej 

  • 150 g orzechów włoskich

  • 1 spora garść naci kolendry

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry zmielonych

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • 1/2 łyżeczki kozieradki

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. 

  • Kapustę posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli i odstawić. 

  • Orzechy posiekać drobno lub zmielić. Nać kolendry również posiekać. 

  • W misce wymieszać starte buraki z odciśniętą kapustą, orzechami i wszystkimi pozostałymi składnikami. 

  • Odstawić na 30 minut, aby mieszanina przeszła smakami.

  • Z sałatkowej mieszaniny formować kulki. 

  • Udekorować listkami kolendry i posiekanymi orzechami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6