Wegańskie spring rollsy: pyszna przekąska na każdą okazję

Wegańskie spring rollsy: pyszna przekąska na każdą okazję

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Warzywna przekąska - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegańskie spring rollsy to właściwie porcje sałatki zawinięte w ryżowy papier. Pyszna przekąska dla każdego i na każdą okazję. 

Składniki

  • 1 woreczek mieszanki sałat np. Toscana mix marki Eisberg

  • papier ryżowy

  • pół główki czerwonej kapusty

  • ogórek

  • 2 marchewki

  • papryka czerwona

  • listki mięty

  • 200 g tofu

  • 2 łyżki sezamu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka startego imbiru

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • Na dip:

  • 6 łyżek masła orzechowego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.

  • Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego.

  • Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny.

  • Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka.

  • Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek.

  • Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).

Torty bez pieczenia.TUTAJ!

Ocena: 3,6