Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami: lekka i orzeźwiająca

Sycylijska sałatka z kalafiora w winegrecie z warzywami: lekka i orzeźwiająca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i chrupka sałatka z kalafiora, brokuła, papryki i pomidorów w winegrecie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekko ugotowany kalafior jest chrupki i soczysty. Na Sycylii z blanszowanego kalafiora i brokułów przygotowuje się pyszną sałatkę pełną smaku i różnorodnych tekstur. Polecam gorąco przepis na lekką i orzeźwiającą sałatkę z kalafiora w winegrecie!

Składniki

  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine

  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina lub więcej do smaku

  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny (sok wyciśnięty z około 1 dużej cytryny)

  • 4 ząbki czosnku, posiekane drobno

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

  • 1 mały kalafior

  • 1 brokuł

  • 1 papryka (czerwona lub żółta)

  • 100 g pomidorów

  • 2 łyżki oliwek czarnych

  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania winegretu. Zmiksuj oliwę z octem, sokiem z cytryny, czosnkiem. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Odstaw. 

  • Kalafiora podziel na różyczki, grubą łodygę zachowaj na zupę krem. Kalafiora blanszuj we wrzątku przez 2 minuty. Odsącz.

  • Brokuła podziel na różyczki, łodygę zachowaj na zupę krem. Różyczki brokuła blanszuj we wrzątku przez 1 minutę. Odsącz. 

  • Kalafiora i brokuła przełóż do miski i zalej winegretem. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

  • Pokrój paprykę na kawałki i dodaj do miski. Pomidory przekrój na połówki i również dodaj do miski. 

  • Na koniec dodaj oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 

  • Podawaj od razu. 

Kalafior na obiad

Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby. 

Polecam świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora

Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło

Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe

Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).