Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Surówka z selera naciowego i ananasa: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Seler naciowy zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Oto kusząca i apetyczna propozycja - surówka z selera naciowego z ananasem. Warto wypróbować nasz przepis, ponieważ seler jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe. Sprawdź, jak zrobić pyszną surówkę z selerem naciowym, ananasem, kukurydzą i pestkami słonecznika.
Składniki
6 łodyg selera naciowego
ananas w puszce
pół puszki kukurydzy
duża garść pestek słonecznika
majonez
pieprz i sól
Przygotowanie krok po kroku:
Łodygi selera myjemy i kroimy na drobne plasterki, następnie dodajemy do nich pokrojonego na cząstki ananasa (oraz kilka łyżek syropu z ananasa), a także pół puszki kukurydzy.
Pestki słonecznika wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut, nie dodając tłuszczu (nie ma takiej potrzeby, jako że pestki słonecznika same w sobie są bogatym źródłem tłuszczu). Dodajemy do selera, ananasa i kukurydzy.
Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surówkę można dodatkowo przybrać zieloną natką pietruszki, a podawać z pieczywem ryżowym, pełnoziarnistym lub chrupkim.