Surówka z selera naciowego i ananasa: łatwy przepis

Surówka z selera naciowego i ananasa: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Seler naciowy zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oto kusząca i apetyczna propozycja - surówka z selera naciowego z ananasem. Warto wypróbować nasz przepis, ponieważ seler jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe. Sprawdź, jak zrobić pyszną surówkę z selerem naciowym, ananasem, kukurydzą i pestkami słonecznika.

Składniki

  • 6 łodyg selera naciowego

  • ananas w puszce

  • pół puszki kukurydzy

  • duża garść pestek słonecznika

  • majonez

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łodygi selera myjemy i kroimy na drobne plasterki, następnie dodajemy do nich pokrojonego na cząstki ananasa (oraz kilka łyżek syropu z ananasa), a także pół puszki kukurydzy.

  • Pestki słonecznika wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut, nie dodając tłuszczu (nie ma takiej potrzeby, jako że pestki słonecznika same w sobie są bogatym źródłem tłuszczu). Dodajemy do selera, ananasa i kukurydzy.

  • Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surówkę można dodatkowo przybrać zieloną natką pietruszki, a podawać z pieczywem ryżowym, pełnoziarnistym lub chrupkim.

Ocena: 2,6