Surówka z selera naciowego i ananasa. Łatwy przepis na orzeźwiającą przystawkę

2022-12-21
Hanna Dąbrowska
Sałatka z selera naciowego
Autor: Shutterstock Seler naciowy zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Oto kusząca i apetyczna propozycja - surówka z selera naciowego z ananasem. Warto wypróbować nasz przepis, ponieważ seler jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – zawiera jej więcej niż owoce cytrusowe. Sprawdź, jak zrobić pyszną surówkę z selerem naciowym, ananasem, kukurydzą i pestkami słonecznika.

SKŁADNIKI

  • 6 łodyg selera naciowego
  • ananas w puszce
  • pół puszki kukurydzy
  • duża garść pestek słonecznika lub orzechów
  • majonez
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi selera myjemy i kroimy na drobne plasterki, następnie dodajemy do nich pokrojonego na cząstki ananasa (oraz kilka łyżek syropu z ananasa), a także pół puszki kukurydzy.
  • Pestki słonecznika wrzucamy na patelnię i prażymy przez kilka minut, nie dodając tłuszczu (nie ma takiej potrzeby, jako że pestki słonecznika same w sobie są bogatym źródłem tłuszczu). Dodajemy do selera, ananasa i kukurydzy.
  • Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surówkę można dodatkowo przybrać zieloną natką pietruszki, a podawać z pieczywem ryżowym, pełnoziarnistym lub chrupkim.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Hanna Dąbrowska