Sałatka z gotowanej ryby z ryżem i pomidorami - sycąca i smakowita sałatka rybna
Sałatka z soczewicą i ciecierzycą na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z soczewicą i ciecierzycą to zdrowa porcja roślinnego białka - smaczna i rozgrzewająca w wersji na ciepło!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka kojarzy ci się z przystawką bądź szybkim daniem na imprezy? Nic bardziej mylnego. Sałatka może być pysznym i sytym daniem, które przygotujesz na obiad bądź kolację. Głównym atutem przedstawionego poniżej przepisu jest to, że sałatka, o której mowa, jest przyrządzana na ciepło. Sprawdź sama.
Składniki
100 g zielonej soczewicy,
1 puszka ciecierzycy,
2 czerwone cebule,
1 garść pomidorków koktajlowych,
1 marchew,
10 czarnych oliwek,
100 g sera koziego,
około 10 czarnych oliwek,
1 cytryna
4 łyżki oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
Przed zrobieniem sałatki przygotuj wszystkie składniki, aby soczewica nie zdążyła wystygnąć po ugotowaniu.
Ugotuj soczewicę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Potem przepłucz ją wodą. Dzięki temu będzie sypka.
Ciecierzycę również przepłucz (po odcedzeniu z wody z puszki) - zrób to wrzątkiem - cieciorka będzie wtedy ciepła.
Wymieszaj te obydwa składniki.
Dodaj do nich marchew pokrojoną w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe (całe bądź przecięte na pół), posiekaną cebulę.
Następnie dodaj listki mięty, drobno pokruszony ser kozi i oliwki.
Na koniec polej oliwą i skrop cytryną.
Wszystkie składniki wymieszaj, podawaj, zanim sałatka ostygnie.