Co zrobić z soi? Chrupiąca sałatka confetti z soją i papryką
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Soja - nazywana w Chinach żółtym klejnotem - zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, zdrowego tłuszczu i witamin. Poznaj przepis na pyszną, zdrową i lekką sałatkę z soi i papryki. Przepis z pewnością zachwyci wegetarian, ale i mięsożercy mogą się zainspirować.
SKŁADNIKI
- 300 g soi wymoczonej i ugotowanej
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- 2 duże papryki, najlepiej w różnych kolorach, pokrojone w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
- posiekany pęczek natki lub świeżej bazylii
- sól do smaku
- przyprawy, np. pieprz, chili, curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj oliwę z octem, dodaj paprykę, cebulę, soję i natkę lub bazylię. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki.
- Sałatkę można też sporządzić z innych warzyw, np. ogórków, cukinii, selera itp.