Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Sałatka z nachosami - warstwowa sałatka meksykańska z kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z nachosami - warstwowa sałatka meksykańska z kurczakiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Warstwowa sałatka meksykańska z kurczakiem jest idealna na imprezę, prywatkę, przyjęcie, czy spotkanie z przyjaciółmi. Raczej dla amatorów ostrzejszych smaków. Polecamy sałatkę z nachosami - będzie przebojem waszych imprez a goście będą was pytali o przepis!
Składniki
300 g nachosów
1/2 główki sałaty lodowej
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
400 g piersi kurczaka
ok. 1 l bulionu warzywnego
300 g startego sera cheddar
350 ml jogurtu greckiego
SALSA:
300 g pomidorów koktajlowych
1 papryka czerwona
2 papryczki chili (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
2 łyżki zielonej kolendry (lub natki)
2 szalotki (lub dymki)
sok z 1 limonki
sól
GUACAMOLE:
3 miękkie awokado
2 szalotki
sok z 1/2 limonki
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi kurczaka gotujemy w bulionie ok. 5 min. a następnie pozostawiamy w nim mięso pod przykryciem do ostygnięcia. Po wyjęciu szarpiemy widelcami aby powstały cienkie wiórki.
Limonki myjemy i parzymy we wrzątku. Do jogurtu dodajemy skórkę otartą z limonki, doprawiamy solą i mieszamy.
Salsa: pomidory koktajlowe kroimy na pół, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chili, szalotki, posiekaną kolendrę lub natkę, doprawiamy sokiem z limonki i solą, mieszamy.
Guacamole: awokado przekrawamy na pół wzdłuż wokół pestki, wyciągamy pestki, wydrążamy i rozgniatamy widelcem na gładką masę, łączymy z pokrojoną szalotką i sokiem z limonki. Doprawiamy solą.
Sałatę lodową kroimy drobno.
W szklanej misce układamy kolejno: poszarpane mięso kurczaka, fasolę, kukurydzę, guacamole, salsę, jogurt, starty ser, sałatę i nachosy.