Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka warstwowa z rzodkiewką to pyszny dodatek do mięsa. Efektowna  dzięki malowniczym warstwom. Jeśli przygotujecie ją w przezroczystym naczyniu będzie ozdobą świątecznego stołu lub przyjęcia. 

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • 2 pęczki grubego szczypioru

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 2 ogórki szklarniowe

  • 150 g tartego sera o wyrazistym smaku

  • 1 słoik majonezu lub jeszcze lepiej sosu tatarskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka obrać ze skorupek i posiekać grubo.

  • Szczypior pokroić na kawałki. Ogórek zetrzeć na grubej tarce.

  • Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, a kilka pokroić na cienkie plasterki, które ozdobią wierzch sałatki.

  • Na dnie naczynia ułożyć warstwę jajek, posmarować majonezem, posypać szczypiorem, ułożyć warstwę rzodkiewek, posmarować majonezem, ułożyć ogórek, ponownie posmarować majonezem i posypać tartym serem i wierzch ozdobić plasterkami rzodkiewek.

  • Schłodzić w lodówce. 

  •  


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2